Hur är läget med lössen?

Av Lisa Rosman
Man märker allt som oftast om man har fått löss – det kliar och svider i hårbotten, dessutom ser man ofta de små rackarna med blotta ögat. Då och då händer det dock att man inte upptäcker det själv.
– Oftast får man en liten allergisk reaktion av löss, som av myggbett ungefär. Men precis som att myggbett inte kliar på alla människor så gör inte heller löss det, vilket innebär att vissa kan vara helt omedvetna om vad som sker i deras hårbotten, säger mikrobiologen Johan Lindh.
Är det så att man som frisör upptäcker löss på sin kund är det första man bör göra att informera kunden om att hen har dem. Även om ens första reaktion kan vara att få lite panik så poängterar Johan Lindh att det inte är någon fara.
– Jag förstår att det kan kännas olustigt om det kommer in någon med huvudlöss, men lössen kan inte leva utanför hårbotten mer än 48 timmar och även om någon lus skulle ramla ner i stolen eller på golvet så kan de varken flyga eller hoppa därifrån. Löss ”smittar” vid huvud mot huvud-kontakt.
Vad man däremot bör göra är att kolla på kammar och borstar som varit i kontakt med håret, då lössen kan fastna där.
– Skölj dem i vatten, det behövs inget starkt medel, säger Johan och fortsätter:
– Löss är ganska stora, du ser dem med blotta ögat. Det går inte att förväxla mjäll och löss, mjället sitter kvar i borsten medan lössen försöker fly.
Är det löss i borsten är det ingen fara, man behöver inte vara rädd att det sprider sig till dig eller andra om du inte är nära med ditt hår eller borstar ditt hår med samma borste utan att den tvättats.
samtidigt förstår han att det kan kännas olustigt att klippa någon med löss.
– Även om det inte är farligt kan det såklart kännas obehagligt. Jag tycker att det är helt upp till frisören om man vill fortsätta med kunden eller be dem komma tillbaka när de behandlat sina löss. Men rekommendera dem att direkt köpa lusmedel på apoteket – de fungerar.
I början av 00-talet larmades det om att lössen blivit resistenta mot lusmedel, detta har fastnat i mångas medvetande som tänker att så fortfarande är fallet.
– Alla dagens lusmedel är bra och effektiva, säger Johan Lindh och förklarar vidare:
– Det är sant att det fanns resistens mot medlen i början av 00-talet, men de medlen var helt annorlunda från dem vi använder i dag. Då bestod de av ett sorts gift som gick in i lössens celler och förhindrade dem från att fungera. Insekterna hann utveckla resistens mot dem.
De nya medlen lägger sig mer som en hinna runt lusen så den inte får syre och inte heller kan göra sig av med det den förtär.
– Lusen äter flera gånger sin kroppsvikt i blod varje dag, när vätskan stängs in i lusen sprängs den inifrån. För att lössen ska bli resistenta mot de nya medlen måste de förändra sin kropp och kroppsfunktion. Då krävs evolution, och det kommer inte hända under vår livstid.
Förutom lusmedel är något annat Johan rekommenderar att använda balsam när man luskammar.
– Balsam har två effektiva egenskaper: för det första är det betydligt mycket bekvämare för personen som kammas, för det andra har balsam en egenskap som gör att lössen blir mer stilla. Utan balsam kan lössen förflytta sig över skalpen för att undvika kammen, då är det lätt att missa någon eller några.
Något annat som är viktigt, menar Johan, är att vi ska förstå att löss inte har något att göra med dålig hygien eller smuts.
– När mina barn var i lusåldern, fem till tio år, så visste inte riktigt föräldrarna vad de skulle göra. Det var lite skämmigt, man ville inte prata om det för att folk associerade det med smuts och status. Därför var det många som inte informerade skola och bekanta om att barnen hade löss, och de fortsatte spridas. Jag tycker mig se att stigmat i dag är mindre, vilket lett till att folk faktiskt berättar för skola och närstående om deras barn har fått löss och på så vis minskar spridningen.
Alla varmblodiga djur har löss. Katt- eller hundlöss går inte på människor, och människolöss går inte på dem. Människan kan få tre sorters löss. Flatlöss, som nästan är utrotade på grund av att man ofta har mindre könshår i dag. Kroppslöss (även kallade klädlöss) som var jättevanliga i Fattigsverige på 1800-talet – de kunde leva i gamla soffor och kläder och förknippades med fattigdom då de var vanligast i trångbodda hushåll och bland dem som inte ofta tvättade sina kläder. Och så huvudlössen, de vi i folkmun kallar löss i dag.
– Huvudlöss har ingenting med att vara smutsig att göra, det är en seglivad myt som är kvar från kroppslösstiden. Jag brukar säga till stackars föräldrar som är uppgivna att det är lite tacksamt att ditt barn fått löss, det tyder på att de har nära vänner som de sitter nära med huvudet mot.
Slutligen förklarar Johan att lössen kommer att finnas här för resten av våra liv – så det är bara att vänja sig – och så klart veta hur man ska behandla dem.
– Lössen har funnits på jorden sedan dinosaurierna. De fanns långt före oss, och kommer finnas kvar när vi är borta. Vi kommer inte att bli av med dem, men vi kan minska utbrotten genom att luskamma, meddela om vi fått dem och använda lusmedel om vi upptäcker dem. ◊
Så blir du av med huvudlöss
För att upptäcka huvudlöss ska du börja med att finkamma håret med en luskam. Välj en kam som är CE-märkt och ljus, då blir det lättare att se lössen.
Om du upptäcker levande löss ska du:
1. Behandla hår och hårbotten med lusmedel som innehåller dimetikon (finns som lösning, sprej och schampo).
2. Informera personer i din omgivning, till exempel skola och förskola.
3. Upprepa behandlingen med lusmedel efter sju dagar.
Behandla alla i hemmet
Om ni är flera personer i hushållet bör ni behandla alla med levande löss samtidigt. För att vara säker på att lössen är borta bör ni fortsätta luskamma håret två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen.
Rengör kammar och borstar
Om du har fått huvudlöss räcker det att du behandlar hår och hårbotten. Du behöver inte rengöra sängkläder, handdukar eller leksaker. Däremot kan det vara bra att rengöra kammar och borstar eftersom huvudlöss kan spridas via hår.