Isak Nyqvist är en personlig tränare och mental coach som har byggt ett stort följe på Instagram – i skrivande stund 277 000 – tack vare sin kombination av såväl psykiska som fysiska träningstips, råd och humor.

– folk har ofta en ganska sned bild av vad en personlig tränare är, även om det kanske håller på att bli lite bättre nu. Det är inte sällan som folk tror att en PT står och skriker på folk att ta i mer, ut med knäna, hit och dit med armarna. Men jag skulle nog säga att vårt viktigaste jobb är att få folk att må bättre. Det är en väldigt stor skillnad att gå till gymmet för att prestera eller att gå till gymmet för att ta hand om sig själv. För mig är det nog mer att jag får bromsa folk än att piska på folk, säger Isak.

Frisörer gör dagligen rörelser som kan vara påfrestande för kroppen. Det kan handla om att arbeta med armarna över axelhöjd, stå på hårt golv hela dagen och böja ryggen när du klipper långt hår eller tvättar din kund.

– En grundstyrka kommer du ganska långt med, det är bra att träna igenom kroppen några dagar i veckan. Men just de rörelserna som smärtar är det bra att hålla dig borta från när du tränar så att du inte överanstränger de delarna av kroppen.

Alltså, om du står mycket med armarna högt – undvik det när du tränar, menar Isak.

– Ofta tänker man ”jag känner att det gör ont här, jag måste nog stärka det här stället” – men egentligen är det tvärtom. Du gör för mycket med det området, det behöver få slappna av. Allt handlar om balans. Till exempel om du använder biceps väldigt mycket behöver du kanske träna mer triceps för att balansera upp armen, och låta biceps vila.

Exakt vad man behöver är dock väldigt individuellt, menar Isak.

– Det finns ingen ”one size fits all”-modell när det gäller hälsa. Ska du göra den här övningen eller är det faktiskt bättre för dig att börja med att ta en promenad? Eller prata igenom något som tynger dig med en kär vän? Det ena kommer att ge det andra. Oavsett om det rör det mentala eller träningen så behöver vi få igång en positiv spiral. En snöboll som kan växa.

Det kan kännas jobbigt att ta tag i sin hälsa, såväl sin psykiska som den fysiska.

– Jag brukar säga att det är tungt och jobbigt att gå och träna. Det är tungt och jobbigt att äta hälsosamt och att gå och lägga sig i tid. Och att ta tag i sina problem. Men det är fan så mycket jobbigare att vara överviktig, deprimerad, trött och ha ont i kroppen.

Isak menar att man måste se utanför jobb-bubblan när man pratar om hälsa. Det är inte bara där man anstränger sig. Att slappna av är en nyckel, men inte bara för kroppen. För hela dig. Den mentala biten är precis lika viktig, om inte mer.

– Frågan är, hur kan jag bygga en hälsa så att jag ska trivas och kunna orka mer med jobbet och livet i stort? Är det på jobbet jag ska göra det? Är det den här tre minuters andningspausen, tre, fyra gånger om dagen på toaletten som kommer att ge mig det? En sådan övning kan absolut hjälpa dig. Men kommer det kanske hjälpa dig ännu mer att sluta kolla Netflix på kvällen och ta en kvällspromenad i stället? Det kanske är där du ska börja.

Goda råd är dyra. Och många. Ibland kan det vara en lösning att stänga av och lyssna till sig själv i stället för andra.

– Vad har folk egentligen svårast med i dag? Jag skulle säga alla dessa distraktioner. Det där konstanta informationsflödet som bara händer. Ska jag lyssna på honom? Ska jag lyssna på henne? Den här säger x, den här säger y. Det blir så jävla mycket information. Lyssna inte på mig, lyssna på dig själv – du har ofta kunskapen inom dig. Testa olika saker och bli herre över ditt eget liv. Behöver du hjälp att ställa rätt frågor till dig själv, att träna din kropp eller ditt psyke? Då kan det vara bra att vända dig till någon som jag.

Något Isak brukar hjälpa sina kunder med är – förutom att ställa rätt frågor och gå till botten med deras problem – att prioritera, planera och utföra.

– Det är så viktigt att hitta rätt, och ta sig tid till det. Vad är viktigt? Vad vill du? Få en bättre hälsa? Det händer inte av sig självt, då måste du planera för att få in det i ditt liv. För du säger att det är viktigt. Det är du som säger det. Sedan utför du det. Bara att ta de tre stegen tar dig långt på vägen, och det kan appliceras på det mesta i livet, säger Isak. ◊

Frisörer har ett fysiskt krävande yrke som ofta innebär långa timmar stående och repetitiva rörelser, vilket kan leda till belastningsskador och trötthet. För att må bra och förebygga problem och skador kan det vara bra med en kombination av träning:

1. Styrketräning

• Core-muskler: Starka mag- och ryggmuskler hjälper till att avlasta ryggen och förbättra hållningen under arbetsdagen.
• Axlar och armar: Träna överkroppen med fokus på axlar, armar och handleder för att undvika belastningsskador från repetitiva rörelser.
• Ben: Eftersom frisörer står mycket, är det viktigt att stärka benmusklerna, särskilt låren och vaderna.
Exempel på övningar: plankor, hantelövningar, knäböj och utfall.

2. Rörlighet och stretchning

• Regelbunden stretchning kan hjälpa till att förebygga stelhet och skador. Fokusera särskilt på nacke, axlar, rygg och handleder. Exempel på övningar: Yoga eller pilates kan vara bra för att förbättra rörlighet och kroppskontroll. Förutom att gym och yogastudior kan ha bra kurser finns det en mängd gratis program på Youtube.

3. Konditionsträning

• Att ha en bra grundkondition hjälper till att orka stå och röra sig under långa arbetsdagar.
Exempel på övningar: Promenader, cykling, simning eller annan form av kardiovaskulär träning.

 

Lyssna på Isak i Hair Talkspodden här!

 

Av Lisa Rosman

 

Källor: The Repetitive Strain Injury Recovery Book av Deborah Quilter, Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten.